O = Osis

16.5.2012

Osis eli Heiton talo.
Osis eli Heiton talo.
Viimeisimpiä isoja remontteja ovat olleet salin lattian uusiminen...
Viimeisimpiä isoja remontteja ovat olleet salin lattian uusiminen...
...sekä katteen uusiminen.
...sekä katteen uusiminen.
Pihaan on kunnostettu lähiliikuntapaikka.
Pihaan on kunnostettu lähiliikuntapaikka.

Osis, Osakunta, Osuuskunta, Työosuuskunta - eli Heiton talo. Nimiä ja historiaa on tutulle talolle kertynyt, sillä viime vuonna talo täytti täydet sata vuotta.

Syyskuussa 2011 vuosisataa juhlittiin, ja silloin Liisa Ervasti-Julku kertoi talon historiasta muun muassa tätä:

Talon historia alkaa siitä, kun Haukiputaan Työväenyhdistys osti vuonna 1908 tontin Niemeläntörmältä, joka oli tyypillisesti pienteollisuus- ja käsityöläisaluetta. Taloa alettiin rakentaa talkoilla ja valmiiksi se saatiin vesikattoon asti, sitten loppuivat voimat. Taloa ja tonttia tarjottiin ostettavaksi Haukiputaan Työosuuskunnalle ja kaupat tehtiin huhtikuussa 2010.

Työosuuskunta oli yksi osa osuustoimintaliikettä. Työosuuskunnan tarkoituksena oli saada Kiiminkijoella tapahtuvat puunkäsittelyn työvaiheet paikkakunnan oman väen haltuun ja siten estää yksityisten yrittäjien mielivalta palkkauksessa varsinkin heikompina työllisyysaikoina. Tavoitteena oli myös nostaa jäsenten sivistystasoa.

Talon rakentamista jatkettiin talkoilla ja vuonna 1911 käynnistyi toiminta. Taloa vuokrattiin ulkopuolisillekin jo silloin ja vuodesta 1912 alkaen sanomalehti-ilmoituksen mukaan ”kuljeskeleville teatteriseurueille ynnä muille huvitoimikunnille”.

Laajentamista alettiin suunnitella vuonna 1914 ja sen tuloksena talo sai nykyisen muotonsa. Laajennus valmistui vuonna 1917.

Vuosien saatossa talossa on harrastettu vilkasta teatteritoimintaa, iltamia, tansseja, elokuvien esittämistä ja huvitilaisuuksia. Talolla oli myös oma orkesteri Osakunnan pojat. Osakunta on puhekielinen versio Osuuskunnasta.

Vuonna 1945 talon käytöstä huolehti talotoimikunta, jonka jäseniä olivat urheiluseura Haukiputaan Tempo, Haukiputaan sosialidemokraattinen yhdistys, SKDL:n paikallisosasto sekä Puutyöväen osasto. Työosuuskunnan toiminta lakkasi vuonna 1953, jolloin talo myytiin SKDL:n yhdistykselle.

Vuonna 1970 talon osti Haukiputaan Heitto. Ostamisesta koituneet velat Heitto onnistui kuittaamaan bingoa pyörittämällä. Osakunta vääntyi Osikseksi ja talo toimi rokkikonserttien ja diskojen pitopaikkana 1970-luvulla. Heiton omaa toimintaa talossa oli luonnollisesti urheilu, kuten voimistelu ja paini. Tällä hetkellä talo on kovassa käytössä käytännössä päivittäin.

______________

Liikunta-aakkosissa käydään läpi Haukiputaan Heiton toimintaa kirjain kirjaimelta. Uusi kirjain on esittelyssä joka viikko. Sarja alkoi A:sta viikolla 6.