Kilparyhmät

Tutustu kilparyhmiimme valikon kautta!

Kilparyhmien treeniajat ja -paikat löytyvät MyClubista

Jaostomme kilpalaji on joukkuevoimistelu.

Joukkuevoimistelu on taitolaji, joka on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta. Joukkuevoimistelu koostuu monipuolisista vartalon liikkeistä, tasapainoliikkeistä, hypyistä ja muista liikkeistä kuten käsi- ja jalkaliikkeistä sekä hyppelyistä. Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus. Joukkuevoimistelussa liikkeet suoritetaan jatkuvina, virtaavina sarjoina, joissa tulee esille liikesujuvuus ja esteettisyys. Laji vaatii voimistelijoilta kokonaisliikunnallisten lajitaitojen lisäksi fyysisiä ominaisuuksia, hyvää koordinaatiota ja rytmitajua. Joukkuevoimistelulle on myös tunnusomaista ilmaisullisuus ja joukkueen suorituksen yhtenäisyys ja yhtäaikaisuus. Joukkuevoimistelu on hyvä lajivalinta, jos haluaa kehittää voimaa, nopeutta, vartalonhallintaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota sekä kokea liikunnan ohella taiteellisia elämyksiä.


Lajissa kilpaillaan keväällä vapaaohjelmilla ja syksyllä välineohjelmilla. Kilpailujärjestelmä on jaettu ikäryhmittäin. Alle 12-vuotiaiden lasten sarjoissa kilpaillaan vain yhdellä sarjatasolla ikäluokissa 8-10-vuotiaat ja 10-12-vuotiaat. Alle 12-vuotiailla on myös mahdollisuus esiintyä Voimistelun Stara-tapahtumissa, joissa joukkueita ei aseteta paremmuusjärjestykseen. Yli 12 vuotiaat kilpailevat kansallisesti kolmella eri sarjatasolla (harraste-, kilpa- ja SM -sarjoissa).


Tuomaristo koostuu kolmesta tuomariryhmästä. Sommittelun tekninen tuomaristo arvioi sommitteluun vaadittavien vaikeusosien teknisen arvon, sommittelun taiteellinen tuomaristo arvioi ohjelman rakenteen, monipuolisuuden ja taiteellisen kokonaisuuden. Suoritustuomaristo arvioi joukkueen suorituksen taitavuutta, fyysisiä ominaisuuksia ja ilmaisua.


Seuramme kaikki samanikäiset joukkueet kuuluvat ikäkausiryhmään, joihin on tavoitteena muodostaa vähintään kaksi eri tasoryhmää. Ikäkauden toimintaa ohjaa ja valvoo ikäkausivalmentaja. Tavoitteena on tarjota kaikille ikäluokille laadukasta valmennusta ja jokaiselle voimistelijalle omia tavoitteita (esim. harrastus, liikunnallisten ominaisuuksien kehittäminen, tavoitteellinen kilpailutoiminta) ja omaa tasoa vastaava joukkue. Jaosto pyrkii tarjoamaan joukkuevoimistelua sekä harraste-, kilpa- että mahdollisuuksien mukaan SM-sarjassa.


Lue lisää lajista Voimisteluliiton sivuilta.