Ratamestarin lausunto

Haukiputaan Heiton kansallinen sprinttisuunnistuskilpailu 6.3.2016 Haukiputaan Länsituulessa

 

Avoimilla ja nuorta mäntymetsää kasvavilla alueilla uraston kunto ja lumitilanne on hyvä. Kuusikoissa ja peitteisimmillä alueilla lunta on enemmän puissa kuin maassa ja varvikkoa/kantoja on jonkin verran luistelu-uraa hidastamassa. Suurimpien ojien ylityksiä on lumetettu ja nyt pakkasten saavuttua ne ovat hyvässä kunnossa. Korkeuserot radoilla ovat alueelle tyypillisiä eli erittäin maltillisia ja korkeimmat korkeuserot ovatkin ihmisen rakentamia/muovaamia.

Alueen vilkas moottorikelkkaliikenne tuo osaltaan haasteen urastolle mahdollisesti ’yön aikana’ tulleiden uusien urien muodossa ja saattaa huonossa tapauksessa tuoda lisähaastetta suunnistajille. Uraston ovat ottaneet käyttöön myös useat koirien ulkoiluttajat ja osassa urastoa on paljonkin jalanjälkiä, mutta näistä ei liene aiheudu suurempaa ongelmaa suunnistussuorituksille. Kartalla on kuvattuna myös yksi hiihtokelpoinen tie, joka oli aivan kartan valmistumisen viime metreille auraamaton. Tie kuitenkin aurattiin kisaviikolla ja tuotakoon tätä vaihtoehtoa reitinvalinnassaan mahdollisesti harkitseville tiedoksi, että aurattu ura on jäinen ja jonkin verran myös soraa on auraantunut hiihtäjien menoa hidastamaan.

Matkat ovat Sprinttisuunnistukseen pikkaisen ylipitkiä, joka kompensoikoon korkeuserojen puuttumisen. Enemmänkin hiihtosuunnistajia olisi Länsituulen maastoihin mahtunut kilpailemaan ja uria kuluttamaan!

Paras, tarkin ja kovakuntoisin voittakoon ja kaikille osallistujille tasapuolisesti onnea ja hyviä reitinvalintoja!

 

Ratamestari 3.3.2016

Normaalia urastoa nuoressa mäntymetsässä
Hyvää leveää luistelu-uraa
Kuusikkoista, varvikkoista uraa
Peltomaisemaa, jossa jäniksenkin reitinvalinnat näkyvät