Mauno Hanhela ja virheetön suoritus

28.2.2011


Miltä tuntuu hiihtosuunnistajasta, joka on voittanut oman sarjansa reippaasti ja tekemättä virhettäkään? Epäilemättä hyvältä.

”En tiedä, onko minulla mennyt hiihtosuunnistus koskaan niin hyvin”, miettii Heiton Mauno Hanhela, joka hiihti 65-vuotiaiden miesten sarjan ykköseksi lauantaina 26. helmikuuta Iin Illinsaaressa käydyssä SM-sprinttimatkan kisassa.
 
”Reitinvalinnoissa olisin ehkä parissa kohtaa voinut muutaman sekunnin paremmin mennä. Tuloksellani olisin voittanut myös nuorempien sarjan.”
 
Lyhintä reittiä matkaa kertyi 3,6 kilometriä, johon Hanhela käytti aikaa 14.36. Jotain kertoo sekin, että toiseksi tullut Paavo Inkinen oli 36 sekuntia hitaampi. Osanottajiakin oli sarjassa runsaasti, yli kolmekymmentä, ja yhtä lukuun ottamatta koko Suomen kärkijoukko. Heiton Niilo Haapaniemi oli seitsemästoista.
 

Parannettavaakin jäi

 
Ihan yhtä putkeen ei mennyt sunnuntain SM-parisprintti, jossa Hanhela ja Niilo Haapaniemi ottivat hopeaa vain alle sekunnin erolla ounasvaaralaisiin voittajiin. Ei sekään huono ole, mutta:
 
”Minun möhläys. En missään vaiheessa tiennyt, että taisteltiin mitaleista. Lähtiessäni ankkuriosuudelle luulin, että porukoita on mennyt jo niin, ettei ole mitään mahdollisuuksia. Viimeisellä rastilla sitten möhlin leimauksessa enkä enää päässyt Ounasvaaran Asko Harvalan ohi”, Hanhela harmittelee etenkin joukkuekaverinsa puolesta.
 
Jos ei muuta, niin sisua sählingit kasvattivat. Hanhelan kausi jatkuu vielä paitsi muutaman kansallisen kisan verran, niin kaksien SM-tason taistojen merkeissä myös: maaliskuun ensimmäisenä viikonvaihteena hiihdetään keskimatkojen ja huhtikuun alussa erikoispitkien matkojen paremmuuksista.
 
Teksti ja kuva:

Tinja Repo