Ikämiespainija haastaa itsensä

9.8.2010Jos lapsille on nassikkapainia, niin onko tässä sitten kyse jässikkäpainista? 62-vuotias Voitto Leppänen kun innostui vääntämään niin, että kävi kypsemmässä iässä vielä veteraanien SM-kisoissa heinäkuussa Kauhajoella.

Tokikaan ura ei ole ihan vailla pohjaa, sillä 14-vuotiaana poikana Leppänen aloitti lajin ensimmäisen kerran. Erkki Ukkola valmensi ja TUL:n juniorimestaruuskisoista tuli mitalejakin. Parhaat painivuodet sattuivat Ruotsiin, 1970-luvun jälkimmäiselle puoliskolle, kunnes vuonna 1981 Leppänen palasi Suomeen ja Heiton poikia valmentamaan. Musiikki vei voiton urheilusta 1990-luvulla, mutta nyt on kipinä taas syttynyt. Siksi terveellisinä ja liikunnallisina elämäntavat ovat pysyneet välilläkin, että aloittaminen ei tuntunut mahdottomalta urakalta.
 
”Vanha veri veti eikä kynnys ollut suurikaan. Kuntopainissa kävin muutamia kertoja mutta ihan mukava kokeilla, kun SM-kisoissa en ole käynyt sitten 60-luvun. Itseäänhän sitä tässä iässä uhmaa”, Leppänen miettii.
 
Ajatus kisaamisesta kypsyi muutaman kuukauden kuntopainin jälkeen. Taidot löytyivät vanhasta muistista.
 
”Ruvetaan ottamaan matsia, niin kuin se on aina ollut”, hän kiteyttää.
 
Veteraanien SM-kisoissa nuorin ikäluokka oli 35-vuotiaille. Voitto Leppäsen sarja oli yli 60-vuotiaiden 85 kg. Veteraanit painivat 3x3 minuutin sijaan 2x2 minuuttia.

 

Teksti ja kuvat: Tinja Repo