Raksilan uimahallin korvaava tila

16.6.2022

Aloitteen sisältö

Julkisuudessa on kerrottu, että Raksilan uimahallin korvaavan uuden hallin osalta mietitään vaihtoehtoa, jossa uusi halli olisi käytössä 2-3 vuoden kuluttua Raksilan uimahallin sulkemisesta

Jos näin tapahtuisi, tilanne olisi kestämätön. Se olisi kestämätön terveysliikunnan näkökulmasta. Se olisi kestämätön koulujen uinninopetuksen, kilpauinnin, uimahyppyjen, vesipallon, taitouinnin ja uintia omaksi ilokseen harrastavien näkökulmasta.


Raksilan uimahallin hankeselvityksen mukaan sen käyttöikä on muutamia vuosia.Oululaiset ihmiset eivät voi jäädä useaksi vuodeksi ilman Suomen toiseksi käytetyintä uimahallia. Jos näin kävisi, on selvää, että ennen koronarajoituksia Oulun uimahallien 1,1 miljoonan vuotuinen kävijämäärä romahtaisi, koska kapasiteettia ei olisi. Kokemus on myös osoittanut, että uusi uimahalli tuo uusia asiakkaita ja näin uskotaan myös Linnanmaan uimahallin osalta tapahtuvan.

Ilman Raksilan remontin aikaista korvaavaa uimahallia myös valtakunnallisesti arvostettu koulujen uinninopetus kärsisi.

Oulussa ikäihmisten liikkumista tuetaan kehutulla seniorikortilla. Vesiliikunta on monille ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille tasa-arvoisin ja useille ainoa liikuntamuoto. Hallin suunnittelussa on huomioitava tasa-arvoinen terveysliikunta. Tarkastuslautakunnan laatimassa Arviointikertomuksessa 2021 todetaan:

”koska tutkimuksen mukaan yli 75-vuotiaiden oululaisten liikunta-aktiivisuus on selvästi koko maan keskiarvon alapuolella, liikuntapalveluiden tulee huomioida erityisesti tämä kohderyhmä järjestäessään liikuntapalveluita”.


Me oululaiset esitämme, että Raksilan uimahallin korvaaien tilojen suunnittelu aloitetaan pikimmiten ja tilat rakennetaan ennen Raksilan nykyisen uimahallin purkamista esimerkiksi Raksilan markettien kanssa samalle tontille.

 

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/27031?fbclid=IwAR01SIxCXW9171w2Gbbf4o5IQwY_TquOKuRSrdkb791Y_xAyaEhOh_0y9N4