Kuopio-Jukolasta upeita kokemuksia

13.6.2014

Venlojen I-joukkue onnistuneen urakan jälkeen
Venlojen I-joukkue onnistuneen urakan jälkeen
Jukolan Jusseja taktiikkapalaverissa
Jukolan Jusseja taktiikkapalaverissa

Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti järjestettiin tänä vuonna  66. kerran ja Venlojen viesti 37. kerran. Kilpailu käytiin Kuopion Vehmersalmella. Maasto oli haasteellista mm. suurten korkeuserojen vuoksi. Nousua kertyi huimia määriä ja ratamestari oli panostanut ratojen hajontoihin. Venlojen viestin voitto matkasi OK Pan Århusin mukana Tanskaan ja toisena oli Tampereen Pyrintö. SK Pohjantähti oli neljäs joukkueella Heini WennmanMarttiina JoensuuMarika Teini ja Sofia Haajanen. Jukolan viestin voitti tiukassa kilpailussa kolmannen kerran peräkkäin Kalevan Rasti.

Heitosta mukana  Kuopio-Jukolassa oli  viisi joukkuetta, kolme Venlojen viestissä ja kaksi Jukolan viestissä.

Venlojen ykkösjoukkueella oli tavoitteena parantaa sijoitustaan viime vuodesta ja siinä nuoret tytöt onnistuivat erinomaisesti. Viime vuoden sijoitus parani yli 200 sijaa, heidän ollessa tänä vuonna sijalla 342. Joukkueessa suunnistivat Saana Backman, Hanna HakalaJohanna Juntunen ja Milja Jaatinen. Johanna Juntunen edustaa Iin Yritystä, mutta on jo kahtena vuonna edustanut viesteissä Haukiputaan Heittoa farmisopimuksella, joka mahdollistaa pienten seurojen nuorten viestijoukkueiden muodostamisen. Tyttöjen harjoittelu jatkuu ja tavoitteena on edelleen ensi vuonna Louna-Jukolassa Paimion seudulla parantaa sijoitusta.

Venlojen kakkos- ja kolmosjoukkueet pääsivät myös tavoitteeseensa ja tekivät hyväksytyt suoritukset. Erityisesti kolmosjoukkueen ensikertalaiset Päivi ja Eeva-Maria pärjäsivät vaikeassa maastossa hyvin. Heiton II joukkueessa suunnistivat Jaana ErvastiKirsi HirvikoskiTanja Aatsinki ja Marke Seppänen sijalle 893 ja III joukkueessa Orvokki PesonenPäivi SundelinMarjo Jaatinen ja Eeva-Maria Pohjola sijalle 1103.

Milja Jaatisen urakka Kuopio-Jukolassa ei jäänyt hyvään suoritukseen Venlojen viestin ankkurina, vaan hän suunnisti Heiton toisen Jukolan joukkueen viidennen osuuden. Erinomaista ja esimerkillistä nuorelta suunnistajalta.

Heiton I joukkueen aloittaja Petri Mourujärvi oli mahtavassa vedossa ja toi joukkueen avausosuudelta vaihtoon sijalla 382. Yön pimeimmän taipaleen suunnisti Petri Ollonen. Hänen jälkeensä vuorossa olivat Heiton moninkertaiset Jukolan viestin viejät Antti Grekelä ja Mauno Hanhela. Maunon jälkeen maastoon pääsi Jaakko Kaukua, joka suunnisti "pikaosuutensa" 7,7 km myös mainiosti. Kuutososuudella Heiton triathlonjaostossa toimiva Veli-Matti Nieminen meni vinhaa vauhtia. Ankkurina joukkueen maaliin toi ensikertalainen Janne Paavola sijalle 1009.

Kakkosjoukkueessa tuli vielä perjantaina aamulla muutoksia. Joukkueessa suunnistivat Jukka Lalli alias Veli-Matti Nieminen, kakkososuuden jaoston sihteeri Juha Sundelin. Kolmannella osuudella viiletti Simo Tammela ja neljännen osuuden vaihtoon toi suunnistus- ja kuulutuskonkari Raimo Holappa. Joukkueen viides- ja kuudesosuus sekä molempien joukkueiden ankkuriosuudet lähtivät matkaan sunnuntaina aamulla yhteislähdöissä. Ankkureita matkaan lähti yhteislähdössä n. 1200 eli lähes Venlojen joukkueiden verran. Heitto II joukkueen viidennellä osuudella oli Milja Jaatinen. Hieman jalka painoi kuulemma Miljalla lauantain suorituksen ja heikon yöunen jälkeen, mutta suunnistus kulki mallikkaasti. Kuudennen osuuden viestinviejä oli seikkailu-urheilua harrastava Joni Jääskeläinen. Tiettävästi tämä oli Jonin ensimmäinen Jukola viesti. Ankkuri Jani Jussila teki hyvää työtä ja joukkueen lopullinen sijoitus oli 1240.
 

Kuopio-Jukolan jälkimainingeissa useampi kertoi jatkavansa ja jopa lisäävänsä reenaamista Louna-Jukolaa odotellessa. Eiköhän taas aloiteta reenit ja polkaistaan käyntiin elokuussa Louna-Jukola -projekti.

Tulokset