Painin arvokisaputki alkoi

30.1.2012

Janne Kauppinen oli neljäs miehissä ja junioreissa.
Janne Kauppinen oli neljäs miehissä ja junioreissa.
Joonas Törmälehto on laittanut kaverin ahtaalle.
Joonas Törmälehto on laittanut kaverin ahtaalle.
Juho Pahikaisen takavyö lähtee.
Juho Pahikaisen takavyö lähtee.
Voitto Kärkkäinen vie vastustajaa.
Voitto Kärkkäinen vie vastustajaa.
Taru Vainionpään patenttiliike toimii.
Taru Vainionpään patenttiliike toimii.

Kevätkauden edetessä painitaan arvokisoja useanakin viikonloppuna. Naisten ja miesten vapaapainin SM-kisoissa Kouvolassa lauantaina 21. tammikuuta Haukiputaan Heittoa edustivat naisvoimin Tiina Vainionpää (55 kg) ja Janika Lönnqvist (63 kg). Molemmat sijoittuivat sarjoissaan hopealle.

Tiina Vainionpää voitti ensimmäisen matsinsa mutta sai toisessa tunnustaa nuoren Petra Ollin paremmakseen. Olli valittiin vuoden 2011 nuoreksi urheilijaksi ja on muun muassa viime vuoden nuorten Euroopan mestari.
 
"Varmasti lahjakkain suomalainen vapaapainija", kisoissa Heiton urheilijoita luotsannut Petri Isokoski nostaa hattua.
 
Myös Janika Lönnqvist otteli sarjassaan kaikkia vastustajiaan vastaan eli yhteensä neljä ottelua. Niistä ensimmäisen hän voitti reilusti, toisen selvästi. Kolmannessa tuli tappio sarjan voittajaa Jenna Hautalaa vastaan, jonka lisäksi Lönnqvist loukkasi jalkansa. Urheasti hän kävi kuitenkin matolla vielä neljännen kerran, jossa onnekseen sai vastustajansa heti selälleen.
 
"Janikan tähtäin on nuorten EM-kisoissa sarjaa alempana", Isokoski kertoo.
 
Petri Isokoski toimii valmentajana taustalla. Hän tekee Kuortaneella fysioterapeutiksi opiskelevan ja painia harjoittelevan Vainionpään harjoitusohjelmat mutta muuten kulkee salilla lähinnä omien kymmenen vuoden molemmin puolin olevien poikiensa kanssa.
Myös Janika Lönnqvist asuu Kuortaneella, jossa hän harjoittelee urheiluopistolla Suomen päävalmentajan Jussi Virtasen johdolla.
 

Mitaleja TUL:n mestaruuskisoista

 
110-vuotias seura Porvoon Weikot isännöi painin junioreiden ja miesten TUL:n mestaruuskisoja viime viikonloppuna. Turnaus oli avoin ja kovia osallistujia myös Virosta ja Venäjältä.
 
"Lauantaina Heiton miesten ja junioreiden paini oli tahmeaa, ei mennyt nappiin. Loukkaantumiset ja armeija ovat vaikuttaneet harjoitteluun", valmentaja Janne Kärkkäinen harmittelee.
 
Vastustuksista huolimatta Heitto oli lauantaina joukkuepisteissä kolmas.
 
Sunnuntaina jatkettiin alle 13-vuotiaiden ja alle 17-vuotiaiden TUL:n mestaruuspaineilla sekä alle 10-vuotiaiden avoimilla kansainvälisillä kilpailuilla. Jälkimmäinen päivä meni jo vähän paremmin.
 
"Ei ihan nappiin mutta lähelle kuitenkin. Kuudella painijalla 36 seuran joukossa olimme jaetulla seitsemännellä sijalla. Juho Pahikainen (pojat 13 vuotta, 58 kg) ei antanut vastustajilleen montaakaan pistettä eikä Voitto Kärkkäinen (pojat 10 vuotta, 30 kg) yhtään. He olivat isojen sarjojensa ylivoimaisia ykkösiä", Janne Kärkkäinen kehuu.
 
Taru Vainionpää (tytöt 34 kg) jäi niukasti hopealle. Joonas Törmälehto ja Leevi Ukkola olivat sarjoissaan neljänsiä, Eemeli Nisula kuudes.
 

Pienimmät kisasivat Oulussa

 
Samana lauantaina 28. tammikuuta nuorimmat ottelivat Oulun Pyrinnön kisoissa.
 
"Erittäin hyvin tytöt ja pojat painivat, tekivät paljon liikkeitä ja uskalsivat yrittää", valmentaja Kari Meriläinen kertoo.
 
Isolla joukolla osallistunut Heitto oli turnauksen paras seura. Sarjavoittajaksi paini Arttu Suhonen (pojat 10 vuotta, 26 kg) ja lisäksi palkinnoille seitsemän nuorta painijaa.

 

Teksti: Tinja Repo
Kuvat: Juha Törmälehto