Painijoilla pronssinvärinen olympiavuoden avaus

17.1.2012

Matti Kautto käy painitreeneissä ainakin sparraamassa seurakavereitaan. Petteri Kukkola (sinisissä trikoissa) treenaa.
Matti Kautto käy painitreeneissä ainakin sparraamassa seurakavereitaan. Petteri Kukkola (sinisissä trikoissa) treenaa.
Eemeli Nisula ja Leevi Ukkola harjoittelevat.
Eemeli Nisula ja Leevi Ukkola harjoittelevat.
Tiina Vainionpää lähtee kovin tavoittein tähän vuoteen.
Tiina Vainionpää lähtee kovin tavoittein tähän vuoteen.
Jonne Ukkola menestyi Heiton painijoista viime vuonna parhaiten sijoituttuaan toiseksi SM-turnauksessa.
Jonne Ukkola menestyi Heiton painijoista viime vuonna parhaiten sijoituttuaan toiseksi SM-turnauksessa.

Kisakausi alkoi Heiton painijoilla Kouvolassa lauantaina 14. tammikuuta painitussa Herman Kare –turnauksessa. Turnaus oli kansainvälinen FILA:n turnaus, josta olivat jaossa myös tämän vuoden ensimmäiset Suomi cup –pisteet.

Einari Ukkola (84 kg) hävisi ainoan ottelunsa sarjan pronssimitalisti Laimutis Adimaitisille 2-0.

”Kohtalaisen hyvä ottelu siihen nähden, että oli kokeneempi kaveri vastassa. Vastustaja yritti mutta Einari sai puolustettua hyvin”, huoltaja Marko Isokoski kertaa.
 
Samassa sarjassa veli Jonne Ukkola eteni pronssiotteluun, jonka voitti selätyksellä. Ukkolan ensimmäinen matsi liettualaista Julius Matuzeviciusta vastaan hoitui perusvarmalla tekemisellä ja päättyi 2-0.
 
”Jonne otti omansa pois eikä vastustaja saanut mitään”, Isokoski kommentoi.
 
Toisessa matsissaan Turun Mika Kurosta vastaan Ukkola jäi vähän pieneksi ja voimissa jälkeen. Ensimmäisen jakson loppusekunneilla tapahtuneen pienen virheen takia vastustaja sai vyörytettyä kaksi pinnaa.
 
”Arkuutta. Jonne ei paininut niin hyvin kuin oletin ja kaveri oli riskimpi”, Isokoski toteaa.
 
Pronssiottelu helsinkiläistä Sebastian Huovista vastaan taas oli hyvä ja Ukkola hereillä.
 
”Jonne paini pystystä hyvin ja joutui ensimmäisenä alle. Vastustajan vyörytys ei onnistunut, Jonne passasi ja sai niskalenkin, josta kaverin selälleen”, Isokoski iloitsee.
 
Petteri Kukkola paini sarjassa 74 kg. Ensimmäisessä ottelussaan hän voitti ilmajokisen Jussi Talvitien, jolle hävisi vielä syksyllä.
 
”Petteri nosti takavyöstä kolme pistettä ja toisella jaksolla puolusti pisteet itselleen. Tässä ottelussa ei ollut mitään ongelmaa”, Isokoski tiivistää.
 
Toinen matsi päättyi tappioon kokeneelle liettualaiselle Valdemaras Venckaitisille.
 
”Petteri lähti rohkeasti haastamaan, mutta voimat eivät ihan riittäneet. Onnistuminen ei ollut kaukana. Ja pronssiottelussa paukut loppuivat sitten kesken”, Marko Isokoski kertoo.
 
Turnaus oli ensimmäinen uusilla painisäännöillä, joissa pystypainilla on aiempaa enemmän painoarvoa. Miesten SM-turnaukseen on aikaa kolme viikkoa.
 

Viime vuosi odotetunkaltainen

 
Vuoden vaihduttua on ehditty tehdä analyysiä myös menneestä.
 
Viime vuosi sujuikin Heiton painijoilla odotetunlaisesti. Kasvatustyötä tehtiin useissa pienten ryhmissä ja väliryhmässä, jonka nuoret painijat jo kiertävät aktiivisesti kisoissa ympäri Suomen. Painin harrastaja- ja harjoitusmäärät pystyivät suunnilleen entisellä tasolla.
 
Ykkösryhmän painijat saavuttivat useita SM- ja KLL-kilpailujen mitaleita. Tiina Vainionpää sijoittui kolmanneksi naisten 55-kiloisissa ja Jonne Ukkola hopealle kreikkalais-roomalaisen painin miesten SM-turnauksessa sarjassa 84 kg.
 
”Seniorimitalit ovat tiukassa ja naisissa 48 kg-55 kg ovat kovimmat sarjat. Miehissä kaikki sarjat ovat kovia ja eniten osallistujia on 66-, 74- ja 84-kiloisissa”, valmentaja Pekka Ukkola taustoittaa.
 
Heiton isoimmat kävivät myös useissa kansainvälisissä FILA:n kilpailuissa.
 
”Nämä ovat kovempia kuin SM-kisat. Vastassa voi olla painijoita, jotka voisivat olla mitaleilla EM- ja MM-turnauksissa. Esimerkiksi Tallinnan Kristian Palusalu -turnaukseen, Vantaan painicupiin, Arvo Haavisto -turnaukseen, Haparanda cupiin ja Herman Kare -turnaukseen maat ovat osallistuneet hyvillä porukoilla. Näitä turnauksia voisi verrata hiihdon maailmancupiin”, Ukkola jatkaa.
 
Urheilijoita on ollut muun muassa Ukrainasta, Venäjältä, Baltian maista, Egyptistä ja USA:sta.
 
Nuorista painijoista menestyivät lisäksi Juho Huttunen (junioreiden vapaapainin SM-pronssi), Petteri Kukkola (junioreiden kreikkalais-roomalaisen SM-hopea) ja Janika Lönnqvist (junioreiden vapaapainin SM-kulta). Koululiikuntaliiton KLL:n kisoissa menestyivät Janika Lönnqvist, Einari Ukkola ja Taru Vainionpää. Leevi Ukkola onnistui kadettien vapaapainin SM-kisoissa. Kovista painijoista Juuso Ukkola poti ison osan viime vuodesta kipeää jalkaa. Veteraaneissa kunnostautuivat Matti Pahikainen ja Zoltan Szep.
 

Lisäsäpinää olympialaisista

 
Olympiavuosi tuo oman sävynsä tähän vuoteen. Esimerkiksi Tiina Vainionpää on tosissaan naisten SM-turnauksessa, jonka sarjavoittajat matkaavat kevään EM-kisoihin. Monipolvisessa karsintasysteemissä kohti Lontoon olympialaisia se on yksi välietappi.
 
”Tiina opiskelee fysioterapeutiksi Seinäjoella ja on päässyt siellä hyvin treenaamaan”, Pekka Ukkola kertoo.
 
Suomenmestaruustasolle on täksi vuodeksi kovat tavoitteet: Senioreissa kaksi mitalia, joista toinen kultainen. Junioreiden (alle 20 vuotta) kisoissa mitaliehdokkaita ovat Juho Huttunen, Petteri Kukkola, Einari Ukkola ja Janne Kauppinen. Kadeteissa eli alle 17-vuotiaissa menestymismahdollisuus on Leevi Ukkolalla. Koululiikuntaliiton kisoista mitaleita lienee tulossa puolenkymmentä.
 
Pisteitä on tarkoitus kerätä Suomi cup -turnauksista, joista Heiton oma Eero Tapio -turnaus 3. maaliskuuta on yksi.
 
Teksti ja kuvat: Tinja Repo