Mitaleita Pyssykylästä

14.11.2011

Juho ja Atte.
Juho ja Atte.
Arttu.
Arttu.
Voitto vie norjalaista.
Voitto vie norjalaista.
Haukiputaan Heiton nuoret toivot kävivät kisailemassa lauantaina 12. marraskuuta,
isänpäivän aattona olympiavoittaja Pertti Ukkolan nimikkopaineissa Pertsan Kultapaineissa Sodankylässä. Niin kuin on tutuksi tullut, eivät nuoret tulevat ruttukorvat jääneet ilman kotiin tuomisia.

Heiton painijoilla kävi huono tuuri, kun useiden päällekkäisten kisojen vuoksi Kultapainien osallistujamäärä jäi vähäiseksi. Heittolaiset eivät olleet moksiskaan tilanteesta, vaan osallistuivat rohkeasti isompien ja vanhempien sarjoihin saadakseen kaivattuja matseja, eivätkä tyytyneet helppoihin pokkausmitaleihin.

Sarjavoittoja ei tullut tällä kertaa kuin yksi. Sen toi tutusti Pahikaisen Juho sarjasta p13v 54 kg voitettuaan hegemoniaottelussa seuratoveri Atte Vuoriston. Juho pudotti lenkin Aten kaulaan heti ottelun ensisekunneilla, eikä Atte sieltä enää noussut. Atelle siis sarjan hopeaa.

Kisojen pienimmässä kilpasarjassa p10v 27kg Arttu Suhonen nappasi hopeaa. Artulla oli kulta jo lähes kaulassa, kun ensimmäisen voitetun jakson jälkeen mentiin toisen jakson mattojaksolle Artun selvässä pistejohdossa. Arttu nukahti ja löysi itsensä sillasta seurauksena, että tuttua tutumman Koskelankylän Riennon Niko Tolavasen käsi nousi voiton merkiksi pystyyn. Arttu esitti silti syksyn parasta painiansa.

Ankarana taistelija tunnettu Joonas Törmälehto ei saanut irti parasta koneestaan. Joonas tuli sarjansa p17v 46kg kolmanneksi. Joonas oli aseeton Jällivaaran Noa Rantatalon taaksemenoja ja väkivahvoja vyörytyksiä vastaan. Kemin Santeri Maijalakin hyydytti tällä kertaa Joonaksen, vaikka edellisissä kohtaamisissa Joonas onkin ollut niskan päällä.

Osanottajapulasta kärsineet Eemeli Nisula, Joni Pahikainen ja Voitto Kärkkäinen nappasivat kaikki sarjojensa pronssimitalit. Eemeli ja Joni joutuivat vaihtamaan vanhempaan ikäsarjaan ja Voitto suurempaan painoluokkaan.
 
Eemelillä näkyi vähäinen kisaaminen ja puuttui rutiinia, sillä otteet heilahtelivat aikalailla pelkästään matsin sisällä. Vaikka Eemeli väläytti ja esitti yhden päivän komeimmista heitoista muun tekemisen ollessa aika flegmaattista, se riitti sarjan p17v 58 kg kolmanteen tilaan.
 
Joni puolestaan teki sen mitä tehtävissä oli voittamalla Kemin Matti Lahden. Lapin Lukon pojat olivat juuri sen verran isompia ja vanhempia, että Joni oli aseeton heitä vastaan. Jonille sarjan p13v 46kg pronssia.
 
Voitto sai koneensa käyntiin ensimmäisen ottelun toisella jaksolla, ensimmäisen jakson mentyä kuvia kunnioittaessa. Kuvana oli Kemin Innon Niklas Moilanen. Toinen jakso meni jo kunnon vääntämiseksi ja Niklaskin oli ihmeissään. Voitolle tuli tappio, mutta rutkasti itseluottamusta niin, että seuraavat vastustajat taipuivat painoerosta huolimatta Voten käsittelyssä ja Voitolle sarjan p10v 34kg pronssia.
 
Samassa sarjassa Voiton kanssa paininut Markus Vittaniemi oli tällä kertaa kuudes. Markus kärsi pahasta loukkaantumisesta kauden alussa. Harjoittelemattomuus ja vähäinen kilpailukokemus näkyi Markuksen otteissa, onneksi kilpailuja on vielä tällekin syksyä jäljellä.

Teksti: Janne Kärkkäinen
Kuvat: Juha Törmälehto