Painiin SM-, KLL- ja TUL-menestystä

7.11.2011

Janika Lönnqvist KLL:n kilpailuissa.
Janika Lönnqvist KLL:n kilpailuissa.
Joonas Törmälehto KLL:n kilpailuissa.
Joonas Törmälehto KLL:n kilpailuissa.
Juho Pahikainen tuulettaa voittoa KLL:n kilpailuissa.
Juho Pahikainen tuulettaa voittoa KLL:n kilpailuissa.
Juho Huttunen hakee kipuliikettä. Kuva TUL:n mestaruusturnauksesta.
Juho Huttunen hakee kipuliikettä. Kuva TUL:n mestaruusturnauksesta.
Leevi Ukkola. Kuva TUL:n mestaruusturnauksesta.
Leevi Ukkola. Kuva TUL:n mestaruusturnauksesta.
Voitto Kärkkäinen lähellä selätystä. Kuva TUL:n mestaruusturnauksesta.
Voitto Kärkkäinen lähellä selätystä. Kuva TUL:n mestaruusturnauksesta.

"Alakylä rulettaa", iloitsi Haukiputaan Heiton panijaoston puheenjohtaja Jouni Huttunen nuorten painijoittensa menestyksestä junioreiden vapaapainin SM-kilpailuissa 5. marraskuuta Kaskisissa - olihan kumpainenkin mitalin tuonut urheilija kotoisin juuri Alakylästä. Janika Lönnqvistille mitalien nappaaminen on jo rutiinia mutta Juho Huttusen kotiin tuoma lätkä on ensimmäinen laatuaan.

Janika Lönnqvist paini odotetun kultamitalin naisten 67 kg sarjassa.

"Janika otti rutiinivoitot kaikista vastustajistaan. Pisteiden valossa tiukkoja matseja, mutta eipä muilla ollut juuri jakoja", kommentoi tuomarina matkassa ollut Hannu Vainionpää.

Vastustajat olivat scoutanneet Janikan painityyliä, mutta painija hoiti homman videovalmennuksesta huolimatta kotiin.

"Eka vastustaja meni selälleen ja tokasta taisi tulla 1-0, 1-0 -jaksovoitot. Loppuottelussa HPM:n Petra Tiirikainen antoi ensimmäisellä jaksolla aika helposti pari pinnaa, mutta sai minut toisella kerran aika pahaan pinteeseen, vaikka hävisi senkin 2-0", kommentoi tyytyväinen Lönnqvist, joka ei antanut pistettäkään vastustajilleen.

Janika Lönnqvist on saanut itseluottamusta ja varmuutta otteisiinsa, liekö sitten syynä Kuortaneelle muutto. Siellä hän on saanut kaivattua oman sukupuolen harjoitusvastusta ja nuori nainen on oppinut ottamaan vastuuta omista tekemisistään. Onhan Kuortane myös Suomen päävalmentajan kotisali, joten odotettavissa lienee viime vuonna menestyksestä huolimatta väliin jääneitä edustustehtäviä.

Juho Huttunen nousi vihdoin ja viimein palkintokorokkeelle myös Suomenmestaruustasolla. Pronssi ei ole lainkaan hullumpi saavutus enemmän klassiseen painityylin satsaavalle Alakylän ala-asteen kouluavustajalle.

"Maltoin painia järkevästi ja välttää yliyrittämistä. Vapaan harjoittelu tällä kaudella on jäänyt todella vähäiseksi, niinpä satsasin alussa varovaisuuteen. Ekan hävityn matsin jälkeen päivän suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, mutta selkävoitto keräilyerien ensimmäisellä kierroksella Janakkalan Jarkko Peltolasta käänsi painin duurivoittoiseksi", tyytyväisyyttä pursunnut nuorimies kommentoi.

Toivottavasti mitali antaa uskoa omaan tekemiseen ja tuo kaivattua rentoutta ja itseluottamusta otteisiin, sillä Juho laittoi Kaskisissa ahtaalle vapaaseen satsaavan Porin
Arttu Kalliolevon. Edellisenä viikonloppuna TUL:n mestaruuskilpailuissa Juhon niukasti voittanut Kouvolan vapaan erikoismies Mikko Lahtinen vei nyt kultaa.

"Juho paini loistavasti, teki pisteitä ja liikkeitä tarvittaessa ja malttoi kokeilla, että lähteekö vaiko ei, eikä yrittänyt väkisin", Vainionpään Hannu kommentoi Heiton tuoreimman SM-mitalistin suoritusta.

Painijat urakoineet uutterasti muutenkin

 
Vapaapainin SM-tason menestyksen lisäksi Haukiputaan Heiton painijat ovat kiertäneet lokakuussa napsimassa mitaleita ja mainetta muistakin kisoista.
 
Koululiikuntaliiton turnauksessa 22.-23. lokakuuta siis Kiiminkiä edustanut Janika Lönnqvist voitti 67-kiloisten sarjan. Haukiputaan Juho Pahikainen oli 13-vuotiaiden 52-kiloisissa neljäs. Sarjassa vastaan tuli pari vuotta vanhempiakin poikia, joten haukiputaalainen hoito osuutensa hienosti. Oululainen Joonas Törmälehto oli samalla sijalla 16-vuotiaiden 44-kiloisten kovassa sarjassa.
 
Lauantaina 22. lokakuuta Bodeniin matkasi neljä heittolaista ja tuliaisina oli kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Jonne Ukkolalle takavöineen ei vastusta löytynyt 84-kiloisissa. Ylivoimainen voittaja oli myös kisojen parhaaksi suomalaispainijaksi valittu Tiina Vainionpää (63 kg). Pikkusisko Taru Vainionpää paini tapojensa mukaan hyvin ja sijoittui hopealle 32-kiloisissa tytöissä. 29-kiloisissa pojissa Voitto Kärkkäinen oli samoin toinen tiukan ja tasaisen loppuottelun jälkeen, joka olisi voinut päättyä toisinkin.
 
Boden brottningarna keräsi parin sadan painijan verran kilpailijoita Norjasta, Ruotsista ja Suomesta.
 
Samana viikonloppuna Lahdessa asepalvelusta suorittava Heiton kasvatti Mika Nissinen voitti sotilaiden vapaapainin mestaruuden ja kreikkalais-roomalaisen hopeaa sarjassa 96 kg.
 
Lauantaina 29. lokakuuta Eestin Kalevin järjestämään Kristjan Palusalun muistoturnaukseen Tallinnassa osallistui kolme heittolaista. Petteri Kukkola ja Jonne Ukkola painivat kaksi matsia kumpikin. Juuso Ukkola otteli neljästi mutta putosi juuri ennen pronssiottelua. Jos ei mainittavaa menestystä tullutkaan, niin kansainvälistä kokemusta sitäkin enemmän.
 

Menestystä myös vapaan TUL:n mestaruuskilpailuista

 
Lokakuun 29. ja 30. päivä painittiin Kouvolassa Voikkaan Viestin järjestämät Työväen Urheiluliiton mestaruuskilpailut. Haukiputaan Heiton juniorimyllyn kasvatit nappasivat kaikkien yllätykseksi liudan mestaruuksia ja muita mitaleita sekä kaiken kruunuksi junioreiden sekä miesten ja naisten joukkuepistekilpailujen ykkössijat. Piskuisella joukkueella mukana ollut Heitto sijoittui lisäksi tyttöjen ja poikien kilpailuissa joukkuepisteissä jaetulle viidennelle tilalle, joka ei ollut ollenkaan huono sijoitus seitsemän painijan katraalta.
 
Tuplamestariksi heittolaisista paini Leevi Ukkola, joka saavutti lauantaina sarjan 55 kg mestaruuden ja sunnuntaina poikien alle 18 vuotta, 54 kg mestaruuden. Leevin painiurakka ei alkanut ihan toivotulla tavalla otteluasennon ollessa vähän hukassa. Ensimmäisessä matsissa kärsitty niukka pistetappio Kemin Elias Tyystälälle sisuunnutti kuitenkin Ukkolan painiperheen nuorimman vesan, joka kulkikin sen jälkeen voitosta voittoon. Näppärät taakse ja jalkoihin menot sekä tiukat rullit toivat Leeville ansaitusti kummankin painipäivän kirkkaimmat kruunut sekä sokerina pohjalla TUL:n Painin tuki ry:n myöntämän stipendin.
 
Minivärisuoran eli kullan ja hopean nappasivat Joonas Törmälehto ja Juho Pahikainen sekä Janika Lönnqvist. Joonas voitti lauantaina sarjansa ja oli sunnuntaina hopealla Juhon ja Janikan sijoitusten ollessa päinvastaiset.
 
Voikkaan jo suljetun paperitehtaan kupeessa järjestettyjen kilpailuiden aggressiivisinta painia esittänyt Joonas paini lauantaina junioreiden yllätysmestariksi ja sunnuntainakin tinkimätön päälle käynti ja jalkoihin meno toivat Joonakselle sarja pojat 18 vuotta, 46 kg hopeaa.
 
Juho puolestaan jäi vielä lauantaina Karkkilan Jami Torjanmaan jalkoihin, mutta sunnuntaina Juho esitti todella älykästä painia saavuttaen alle 13-vuotiaiden poikien 50 kg:n sarjan mestaruuden. Juhon otteista löytyi juuri sitä juonikkuutta ja malttia, jota mestaruuden voittaminen vaatii.
 
Janika oli naisten 63 kilon sarjassa aseeton vielä muutama viikko aiemmin kukistamalleen seuratoveri Tiina Vainionpäälle - Janikalle siis hopeaa Tiinan viedessä kullan.  Sunnuntaina alle 18-vuotiaden tyttöjen 68 kg –sarjassa Alakylän tyttö näytti taasen kyntensä ja oli suvereeni vieden ylivoimaisesti kilpasisariaan.
 
Miesten  66 kg -sarjassa Juho Huttunen sortui pieneen näpertelyyn ja paini meni välillä hieman jäkittämiseksi. Juholle kuitenkin sarjan hopeamitali ja pari komeaa lonkan yli vientiä.
 
Nuorempien alle 10-vuotiaiden poikien sarjassa painineilla Joni Pahikaisella ja Voitto Kärkkäisellä sekä tyttöjen sarjaan osallistuneella Taru Vanionpäällä oli myös kotiin tuomisina muutakin kuin muistoja: Tarulle kultaa, Jonille hopeaa ja Voitolle pronssia.
 
Tarulle tyttöjen 32 kg:n sarjan kulta tuli tällä kertaa pokkaamalla, mutta isompien sarjaan osallistuminen toi Tarulle pari selkävoittoa ja taisivatpa Tarunkin hartiat kertaalleen kastua.
 
Jonilla oli kultamitali jo ulottuvilla, kun aikaisempi vastustaja taipui selälleen todella hienon liikekombinaation jatkoksi. Viimeisessä matsissa liika varovaisuus kostautui ja Kemin poika vei kullan Jonin nenän edestä.
 
Voitto puolestaan paini kovimman päiväpuhteen sekä fyysisesti että ottelumääräisesti. Onneksi Voiton niskat ovat kunnossa, sillä niin monta kertaa tuli oltua sillassa ja joissakin matseissa useampaan otteeseen. Sieltä Voitto vain nousi ensimmäistä ottelua lukuun ottamatta, mikä kyllä kirvelikin kovasti.
 
Ainoina Heiton painijoina mitalien ulkopuolelle jäivät ikinuori Matti Pahikainen sekä hienosti taistellut Olli Hiltunen. Matti paini miesten 125 kg -sarjan neljänneksi. Olli jäi 13-vuotiaiden poikien 35 kg -sarjan kivikovaan alkulohkoon.


Tekstit: Janne Kärkkäinen, Tinja Repo
Kuvat: Juha Törmälehto