Joukkuelaji nimeltä suunnistus

23.8.2011

Lähtö.
Lähtö.
Lähtösäpinässä mukana Heiton Saana Backman.
Lähtösäpinässä mukana Heiton Saana Backman.
Tänä vuonna suunnistuksen aloittanut Terhi Romakkaniemi lähdössä osuudelleen.
Tänä vuonna suunnistuksen aloittanut Terhi Romakkaniemi lähdössä osuudelleen.

Heiton nuoret suunnistajat kävivät merkkaamassa nimensä historiankirjoihin Kajaanissa 20. elokuuta, kun Vimpelinlaakson maastossa kisattiin 26. Nuorten Jukola. Heitolle reissu nimittäin oli ensimmäinen laatuaan ja muutaman vuoden kestäneet johdonmukaisen nuorisotyön tulosta.

”Meillä on kasvamassa paljon junioreita neljästätoista ikävuodesta alaspäin. Poikia tosin kaivattaisiin lisää”, 13-18-vuotiaiden Näky-ryhmää valmentava Jukka Tienhaara toteaa.
 
Ihan kommelluksitta ei ensimmäinen kerta sujunut, sillä matkalle sattui niin keskeytys kuin hylkääminenkin, mutta valmentaja ei ole asiasta huolissaan.
 
”Tämä oli meille ensimmäinen Jukola ja hieno tapahtuma. Ensi vuonna tiedetään, mihin lähdetään.”
 
Äkkinäinen voisi pitää suunnistusta yksinäisenä metsässä paarustamisena, mutta se ei ole koko totuus. Harjoittelu tapahtuu ryhmässä ja myös Nuorten Jukola, kuten esikuvansakin, suunnistetaan seitsenhenkisenä joukkueena. Nuorilla osuuksien pituudet ja taitotaso vaihtelevat iän mukaan.
 
Heiton joukkueessa kilpailivat Saana Backman, Milja Jaatinen, Hanna Hakala, Jouko Tienhaara, Terhi Romakkaniemi sekä yhdistelmäjoukkueessa sallitut ulkopuoliset vahvistukset Mira Räisänen ja Joni Saarela.
 
”He suunnistivat vanhimpien osuudet, sillä meillä ei vielä ole 18-vuotiaita”, Tienhaara selventää.
 
Kaikkiaan kisaan osallistui yli 150 joukkuetta.
 
Teksti: Tinja Repo

Kuvat: Kari Backman