Lattian uusiminen

Salin kolmekymmentä vuotta vanha parkettilattia oli monin paikoin kulunut puhki, joten se piti uusia kokonaan. Lattian uusimisen yhteydessä sen lämpöeristystä haluttiin parantaa ja sitä piti oikaista. Samalla haluttiin varmistaa myös alkuperäisten, lähes sata vuotta vanhojen lattian tukirakenteiden kunto. Koska täyttä varmuutta lattian rakenteesta ei ollut, tarkkoja suunnitelmia ei voitu laatia, ennen kuin tukirakenteet saatiin näkyviin.

Urakka osoittautui ennakkoarvailuja vaativammaksi, sillä purettavan parketin alta paljastui ristikoolaus ja tämän alta vanha alkuperäinen lautalattia. Purettavana olisi siis yhden lattian sijaan kaksi lattiaa ja lisäksi vielä äärettömän hyvin naulattu ristikoolaus lattioiden välissä!

Kun molemmat lattiat oli saatu purettua, saatiin viimein esiin vanha lämmöneristys ja tukirakenteet. Lattia oli eristetty vanhaan tapaan heinällä, turpeella, sammalella ja hiekalla ja kaikki tuo täytyi poistaa, jotta päästiin tarkastamaan lattianiskat ja kivipaalut, joiden päällä koko rakennus lepäsi.

 

 

Kuvia remontin vaiheista

Puretun parketin alta paljastui ristikoolaus ja sen alta vielä vanha alkuperäinen lattia.
Hankkeen vastaava mestari, rakennusinsinööri Kari Ukkola joutui muutaman kerran miettimään, miten homma etenee.