Joukkuevoimistelu

 

Lajiesittely

Joukkuevoimistelu on taitolaji, joka on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta. Joukkuevoimistelu koostuu monipuolisista vartalon liikkeistä, tasapainoliikkeistä, hypyistä ja muista liikkeistä kuten käsi- ja jalkaliikkeistä sekä hyppelyistä. Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus. Joukkuevoimistelussa liikkeet suoritetaan jatkuvina, virtaavina sarjoina, joissa tulee esille liikesujuvuus ja esteettisyys. Laji vaatii voimistelijoilta kokonaisliikunnallisten lajitaitojen lisäksi fyysisiä ominaisuuksia, hyvää koordinaatiota ja rytmitajua. Joukkuevoimistelulle on myös tunnusomaista ilmaisullisuus ja joukkueen suorituksen yhtenäisyys ja yhtäaikaisuus.

Joukkue muodostuu vähintään kuudesta voimistelijasta (kilpasarjoissa vähintään viidestä voimistelijasta). Kilpailuohjelmanpituus on tytöillä 2.00 - 2.30 minuuttia ja yli 14-vuotiailla 2.15 - 2.45 minuuttia (kilpasarjoissa ohjelman pituus yli 14v. myös 2.00 - 2.30 minuuttia) . Ohjelma suoritetaan 13 x 13 metrin kokoisella kilpailualueella.

Kilpailujärjestelmä on jaettu ikäryhmittäin. SM-kilpailuissa (mestaruussarjat) kilpailevat 14-16-vuotiaat, 16-18-vuotiaat ja naiset. Tyttökilpailuissa (mestaruussarjat) kilpailevat 10-12-vuotiaat ja 12-14-vuotiaat. Kilpasarjojen kilpailussa kilpaillaan sarjoissa 12-14-vuotiaat, 14-16-vuotiaat ja yli 16-vuotiaat. Kaikki alle 12-vuotiaat voivat kilpailla Suomen Voimisteluliitto Svolin Jumppakouluasemilla.

Lajissa kilpaillaan keväällä vapaaohjelmilla ja syksyllä välineohjelmilla ensin aluekilpailuissa ja sitten liiton kilpailuissa.

Mestaruussarjassa tyttösarjojen joukkueet sijoitetaan kategorioihin 1-7. Kilpasarjassa tyttöjoukkueet sijoitetaan kategorioihin A-E tai 1-5. Yli 14-vuotiaiden mestaruussarjojen sekä kilpasarjojen joukkueille annetaan pisteet.