F = Fuksia

14.3.2012
Fuksia on viime aikojen menestynein Heiton joukkuevoimistelujoukkueista, joka tosin on esiintynyt viimeisen kerran keväällä 2011. Sen jälkeen joukkueen tytöt ovat siirtyneet ohjaamaan nuorempiaan, uusia voimistelijoita.

Joukkuevoimistelu taas on vaativa kilpailulaji. Se ei ole jumppaa eikä se ole tanssia, se on joukkuevoimistelua. Suomessa kisataan kahdella tasolla: kilpa- ja mestaruussarjoissa. Ensin mainitussa joukkueessa pitää olla vähintään viisi, jälkimmäisessä kuusi jäsentä.

Voimistelijalta vaaditaan motivaatiota ja innostusta oppia uusia asioita. Pitää kestää kipua esimerkiksi venytyksissä. Voimistelijan tulee olla sitoutunut harrastukseensa ja joukkueeseensa mutta lohdullista lienee se, että kovalla harjoittelulla selviää kyllä hyvin tässäkin lajissa.
 
Joukkuevoimistelussa harjoitellaan liikkuvuutta, tasapainoja, hyppytekniikkaa, vartalotekniikkaa, akrobatiaa, ketteryyttä, nopeutta ja jalkatekniikkaa sekä tietysti kilpailuohjelmaa, joka koostuu näistä kaikista. Syksyisin harjoituksiin otetaan mukaan väline: naru, pallo, vanne, keilat tai nauha. Viimeksi mainittua näkee enää harvemmin.
Näiden taitojen lisäksi laji kehittää ryhmässä toimimisen taitoja sekä sosiaalisuutta. Tytöt tuntevat oman kehonsa hyvin ja oppivat terveellisiä elämäntapoja, hyvää hygieniaa ja ravitsemustietoutta.
 
Voimistelussa on lajille ominaiset pakolliset liikkeet, joita tulee harjoitella muun muassa kilpailuohjelmaa varten.
 
Tanssiin verrattuna voimistelussa on enemmän hyppyjä sekä hyppelyjä. Voimistelevan joukkueen tulee voimistella mahdollisimman samankaltaisesti ja näyttää yhteneväiseltä porukalta. Tanssissa saa olla enemmän luova ja toimia omalla tyylillään. Joukkuevoimistelussa joukkueella on oltava yhteinen tyyli eikä yksilöiden tule erottua joukosta.
 
Jumppiin verrattuna joukkuevoimistelussa haetaan koko ajan voimistelijan maksimiosaamista. Jos venyy vaikka spagadiin lattialta, tehdään se heti penkiltä, jolloin saadaan voimistelijan maksimaalinen liikkuvuus lisääntymään. Tarkoittaa suomeksi sitä, että koko ajan tehdään täysillä ja parannetaan entisestään sekä pyritään jopa mahdottomaan.
 
Joukkuevoimistelussa käytetään myös enemmän aikaa taitojen kehittymiseen sekä vaaditaan voimistelijalta koko ajan enemmän kuin esimerkiksi perusjumpassa.
 
Haukiputaan Heitossa on tällä hetkellä neljä kilpailevaa ryhmää: Pisarat, Kiteet, Merihelmet ja Triops.
 
Teksti ja kuvat: Tinja Repo
 
_____________
 

Liikunta-aakkosissa käydään läpi Haukiputaan Heiton toimintaa kirjain kirjaimelta. Uusi kirjain on esittelyssä joka viikko. Sarja alkoi A:sta viikolla 6.