SM-paineista hopeaa Jonne Ukkolalle

28.2.2011

Jonne Ukkola.
Jonne Ukkola.
Petteri Kukkola.
Petteri Kukkola.
Juho Huttunen.
Juho Huttunen.

Viikonloppuna Janakkalan Turengissa otellut miesten kreikkalais-roomalaisen painin SM-kilpailut menivät Haukiputaan Heiton miehiltä jokseenkin odotusten mukaisesti. Oppimatkalla olleet nuoret saivat kaipaamaansa kokemusta ja Jonne Ukkola hopeaa viikonlopun runsaslukuisimmasta sarjasta.

"Ei pettymyksiä", valmentaja Marko Isokoski tiivistää.
 
Heittolaisittain kisojen huippu oli miesten 74-kiloisten finaaliottelu, johon Jonne Ukkola selvitti tiensä ottelu toisensa perään.
 
"Heti ensimmäisestä ottelusta lähtien työskentely oli niin vakuuttavaa kuin odotinkin. Jonne huokui itseluottamusta ja se näkyi otteissa", Isokoski kehuu. "Ne pisteet otettiin, mitä tarvittiin. Voitot eivät olleet isoja mutta selkeitä kuitenkin."
 
Finaaliin pääsystä heittolainen pääsi vääntämään tiukemmin vanhempaa ja kokeneempaa ilmajokista Juha Hiltusta vastaan.
 
"Se oli tiukka matsi ja taisteluvoitto. Piti painia täydet jaksot ja vertakin oli kentällä, kun minulta aukesi nenä ja Hiltuselta silmäkulma, Jonne Ukkola kertaa.
 
Finaalissa vastassa oli Teuvan Rivakan Henri Välimäki, jolle Ukkola pärjäsi pystyssä, mutta matossa jäi toiseksi.
 
"Ensimmäisellä jaksolla Jonne oli 1-0-tappiolla, jolloin piti lähteä yrittämään riskillä, sillä ei ole väliä, häviääkö jakson 1-0 vai 4-0. Siksi pisteet eivät kerro ihan koko totuutta", Marko Isokoski selventää.
 
Toisella jaksolla pisteet olivat hilkulla mattopuolustuksessa, mutta vastustaja vei jakson luvuin 2-0.
 
"Tavoitteena oli kulta mutta kyllä SM-mitaliin täytyy olla tyytyväinen. Ensi vuonna haetaan sitten se kirkkain", Ukkola asettelee.
 
Oman mausteensa tuo vuotta nuorempi veli Juuso Ukkola, joka viime vuonna onnistui omaksi ja muiden yllätykseksi hoitelemaan saman sarjan kultamitalin kaulaansa. Tällä kertaa Juuso Ukkola kannusti loukkaantuneen jalkansa kanssa molskin reunalta.
Kumpiko veljeksistä nyt sitten on kovempi?
 
"Kulta yleensä on parempi mutta paremmuus ratkaistaan vielä matolla", isoveli linjaa.
 

Kokemusta nuorille

 
Ainoa varsinainen takaisku oli 120-kiloisissa otelleen Heiton konkarin Matti Pahikaisen loukkaantuminen ensimmäisen matsinsa toisella jaksolla. Käsi vääntyi vyörytystilanteessa.
Kokemuksenhakureissulla olivat tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Petteri Kukkola ja vuotta vanhempi Juho Huttunen. Kukkolalle miesten SM-kisat olivat ensimmäiset.
 
"Ensimmäisen jakson Petteri paini tosi hyvin. Toisella tuli pieni virhe, josta kokenut vastustaja pääsi helposti rankaisemaan", valmentaja Isokoski selventää.
 
Juho Huttuselta paras terä katosi kuumeiluun vielä viikkoa ennen SM-kisoja. Ensimmäisen ottelunsa hän voitti, toisen vei vastustaja pienellä piste-erolla.
 
"Pystystä Juho pystyi pitämään hyvästi mutta matossa kokemus ei vielä riittänyt", Isokoski sanoo.
 
Sekä Kukkolan että Huttusen kauden pääkisat ovat kuukauden päästä käytävät junioreiden Suomenmestaruusmittelöt.
 

Teksti ja kuvat:
Tinja Repo