Uimaopettajilla on homma hanskassa

11.11.2010Palkintona onnistumisen tunne, kun lapset oppivat uimaan.

Heiton sunnuntain uintivuorolla uimaopettaja Krista Alakopsa ohjaa kirppuja, jotka välillä ajelevat autoa, välillä pistävät pötkön mahan alle ja polskivat menemään. Tuoreita ideoita tarttui hihaan Heiton uimaopettajille lokakuussa järjestetyllä lasten uinnin ohjauksen perusteet -kurssilla. Koulutukseen osallistui yhteensä 13 ohjaajaa. Kurssin veti Suomen Uimaliiton kouluttaja Riikka Nordström.

”Nyt kaikki ohjaajamme ja apuohjaajamme ovat käyneet vähintään tuon tai Vesiralli-koulutuksen”, uintijaoston puheenjohtaja Hannu Saikanmäki toteaa.
 
Kahdenkymmenen tunnin paketti lähti liikkeelle perusasioista: lapsen kasvusta ja kehityksestä, vesitaitavuuden kehittämisestä, opettamisesta ja oppimisesta sekä suunnittelusta. Käytännön harjoituksissa altaalla tehtiin vesileikkejä ja opetusharjoituksia.
 
Kouluttamisella on uintijaostossa vissit tavoitteensa. ”Lisätään ohjaajien tieto-taitoa ja säilytetään turvallisuus sekä annetaan ohjaajille mahdollisuus kehittyä koko ajan eteenpäin”, Saikanmäki perustelee. Ensi vuoden suunnitelmissa onkin Tekniikkaralli-koulutus vähän isompien uimareiden kanssa työskenteleville.
 
Krista Alakopsa on opettanut pikku-uimareita, kirppujen lisäksi delfiinejä, reilun vuoden. Ura alkoi apuohjaajana mutta vastuu lisääntyi taitojen karttuessa varsin pian. Open omasta uintitaustasta on apua, mutta se ei yksin riitä.
 
”Koulutuksessa opin uusia leikkejä ja tapoja totuttaa lapsia veteen. Kävimme läpi myös ensiapua: mitä pitää tehdä, jos jotain tapahtuu”, Alakopsa kertoo.
 
Tällä hetkellä hän viihtyy uimakouluissa, mutta jossain vaiheessa voisi olla kiva valmentaa muitakin. Myös siihen uintijaosto kouluttaa väkensä.
 

Teksti ja kuvat: Tinja Repo