Mauno Hanhela hiihtosuunnistuksen MM-kisoissa

11.2.2010

Rantapohja tiistaina 9.2.2010:

Romanian rankat MM-maastot odottavat

Hiihtosuunnistus


Hiihtosuunnistajat kokoontuvat tällä viikolla Romaniaan MM-kilpailuihin. Rantapohjan alueelta lähtijöitä on useita. Kiiminkiläinen Ritva Halme lähtee puolustamaan mestaruuttaan D60-sarjassa. Iistä kisoihin osallistuvat Anneli Vilppola, D65, Eija Hannuksela, D40 ja Jari Hannuksela, H35, sekä Kyösti Jäppinen, joka on ennakkotietojen mukaan ainoa H80-sarjaan ilmoittautunut kilpailija.

Kiiminkiläinen Matti Lind hiihti reilu viikko sitten kymmenenneksi SM-hiihtosuunnistussprintissä Lieksassa. Myös hän osallistuu MM-kisoihin. Lindin sarja on H65. Lind saa seurakseen tuoreen Suomenmestarin, haukiputaalaisen Mauno Hanhelan. Hanhela voitti sprintin mestaruuden ja toi samalla tiettävästi ensimmäisen SM-mitalin hiihtosuunnistuksesta Haukiputaan Heitolle.

Luistelubaanoja ja kelkkauria


Mauno Hanhela on harrastanut hiihtosuunnistusta 80-luvulta asti. Välivuosiakin on osunut kohdalle, mutta viime vuosina osallistumisaktiivisuus esimerkiksi kansallisiin kisoihin on kasvanut. MM-kisat ovat Hanhelalle ensimmäiset.

— Olen katsellut kisakarttoja viime vuosilta. Korkeusero on jopa 200 metriä, joten rajuja maastoja on tiedossa, Hanhela arvioi.

Mauno Hanhela osallistuu pitkän matkan kisaan. Tarkat kilpailuohjeet ja tiedot matkasta olivat vielä loppuviikosta tulematta, mutta Hanhela arvioi hiihtomatkan olevan yli kymmenen kilometriä. Maastosta löytyy sekä leveitä luistelu-uria että moottorikelkalla ajettuja kapeampia uria.

Kilpailupaikalle Hanhela matkusti eilen Matti Lindin kanssa. Tänään kisapaikalla järjestetään mallisuunnistus, varsinaiset kisapäivät ovat torstai ja lauantai.

— Voi olla, että omassa sarjassani on vain parikymmentä osallistujaa. Kesäkisoissa osallistujia on satoja, pitkään suunnistusta ilman suksiakin harrastanut Hanhela kertoo.

Uutta nostetta lajille


Hanhela kokee, että hiihtosuunnistus on löytämässä uutta vauhtia myös Haukiputaan Heitossa.

— 70-luvun pikkupojat ovat käyneet maailmalla ja tulleet takaisin mukaan urheiluseuran toimintaan. Suosio on yleisesti kasvussa.

— Laji on sellainen, että aina jotain jää hampaankoloon, yleensä sitä jonkun virheen tekee. Lajista löytyy aina haastetta, Hanhela muotoilee.

Edessä on vielä ainakin kaksi SM-kisaa: keskimatkan kisa sekä Lapin Lumirastien yhteydessä järjestettävä normaalimatkan kisa. Hanhelalla on suunnitelmissa osallistua myös Rantapohjan viestiin.
Hiihtointoista miestä työllistää parhaillaan Haukipudas-hiihto, joka järjestetään kuun viimeisenä päivänä. Hanhelalla on hiihdoissa kilpailunjohtajan rooli.Juha Virranniemi